איך להתמודד עם ביקורת שלילית על הספרים שלכם
ביקורות שליליות הן אחד הפחדים הגדולים ביותר של כותבים העומדים בפני הוצאה לאור של ספריהם. ברגע שהספר שלנו יוצא לאור הוא כבר לא רק שלנו, אלא נחלת הכלל: כל קורא רשאי לפרש אותו כראות עיניו, לאהוב או לא לאהוב אותו ולהעביר עליו ביקורת. ככל שהספר שלכם ייחשף לעוד אנשים כך תעלה הסבירות שהוא יקבל גם ביקורות שליליות. אך גם כשמבינים זאת, קשה, לפחות בתחילת הדרך, להכיל ביקורות אלו ולהתמודד איתן.
מהו ספר טוב?
חשוב להזכיר לעצמכם שגם אם השקעתם את כל כולכם בספר, גם אם הוא יצא לאור בסטנדרטים הגבוהים ביותר וקיבל שבחים רבים, תמיד יהיו אנשים שימצאו בו פגמים או לא יאהבו אותו. אין מנוס מכך. אמות המידה לספר טוב משתנות מקורא לקורא ותלויות בגורמים רבים וביניהם: טעם והעדפות אישיות, דעות על העולם, גורמים פסיכולוגיים ועוד אין ספור סיבות העשויות להשפיע על כך. יתר על כן, מקדמת דנא ניסו פילוסופים וחוקרים להגדיר מהי יצירה טובה. תיאוריות רבות וסותרות נכתבו כדי לקבוע מהן אמות המידה לספר טוב.
אז מה עושים כשמקבלים ביקורת שלילית?
ראשית, מזכירים לעצמכם שלא ייתכן שכולם, בלי יוצא מן הכלל, יאהבו את הספר שלכם.
שנית, מנסים לקרוא את הביקורת במבט אובייקטיבי ולשאול את עצמכם אם יש משהו שאפשר ללמוד ממנה כדי לשפר את הכתיבה העתידית שלנו. אם לא – כדאי ללמוד “לדפדף” אותה.
ושלישית, כדי שתתחזקו תזכירו לעצמכם את הביקורות הטובות, החיוביות, שזכיתם להן מהקוראים ואפילו לאסוף צילומי מסך של תגובות כאלה, דבר שיכול לשרת אתכם גם בשיווק הספר שלנו.
לבסוף, רבים מהסופרים הוותיקים מעידים שעם הזמן הם נעשים פחות רגישים לביקורת שלילית, מתרגלים לכך שהיא חלק מעבודתו של הסופר ושמדובר במחיר קטן שמשלמים עבור הפצת היצירה לקהל הרחב שברובו נהנה ממנה.
לסיכום, ברגע שמוציאים לאור ספר צריכים להתכונן לכך שהוא יקבל, ככל הנראה, גם ביקורות שליליות, אך גם לזכור שקוראים רבים ייהנו מהספר שלכם וכדאי להתמקד בכך.