איך לשמור על זכויות היוצרים של הספר שלנו כששולחים אותו להוצאות ולאנשי מקצוע

איך לשמור על זכויות היוצרים של הספר שלנו כששולחים אותו להוצאות ולאנשי מקצוע

איך לשמור על זכויות היוצרים של הספר שלנו כששולחים אותו להוצאות ולאנשי מקצוע

איך לשמור על זכויות היוצרים של הספר שלנו

כששולחים אותו להוצאות ולאנשי מקצוע

כותבים שסיימו לכתוב ספר ורוצים להעבירו לאנשי מקצוע או הוצאות לאור לצורך קבלת הצעת מחיר להפקה של ספר דיגיטלי או להוצאתו לאור כספר מודפס, חוששים לעיתים שמישהו ישתמש בקובץ ללא רשות או "יגנוב" את הספר ויציגו כיצירה שלו. אין ספק שהמחשבה על כך שמישהו יגזול מאיתנו יצירה שעבדנו עליה תקופה ארוכה והשקענו בה את היצירתיות, הכישרון, הזמן והתשוקה שלנו היא מחשבה מלחיצה, ולכן כדאי להכיר את נושא זכויות היוצרים ואת הדרכים להבטיח שיהיו בידינו הוכחות לכך שהספר הוא אכן שלנו. 

תחילה נבין מה הן זכויות יוצרים:

לפי חוק זכות יוצרים, התשס"ח (2007) חל החוק על: "יצירה מקורית שהיא יצירה ספרותית, יצירה אמנותית, יצירה דרמטית או יצירה מוזיקלית, המקובעת בצורה כלשהי…". בישראל יצירה מוגדרת כקניין רוחני וככזאת היא שייכת ליוצר מרגע יצירתה. כלומר, אם כתבתם ספר יש לכם זכות יוצרים אוטומטית על היצירה מעצם מעשה הכתיבה ואין צורך לרשום או לשמור אותו אצל גורם מסוים. זכותכם לעשות ביצירה מה שתחפצו. עם זאת, כשחלה הפרה של החוק יש להוכיח שהיצירה אכן מקורית והיא שייכת ליוצר. כדי להבטיח מראש שתהיה בידיכם ההוכחה לכך שהספר הוא אכן שלכם אפשר לנקוט כמה פעולות.

 

מה אפשר לעשות כדי להבטיח את זכויות היוצרים שלנו?

חשוב לציין שהסבירות שאיש מקצוע או הוצאה לאור "יגנבו" את הספר ששולחים להם או ישתמשו בו היא נמוכה מאוד. קשה להאמין אנשי מקצוע או הוצאות לאור שזוהי פרנסתם ושעמלו על בניית המוניטין שלהם לאורך שנים ארוכות, יסכנו את הכול עבור כתב יד, אך אם ברצונכם לנקוט משנה זהירות יש כמה דרכים לעשות זאת:

  1. שליחת קובץ הספר לעצמכם בדוא"ל – המייל שתשלחו לעצמכם עם הקובץ ישמש הוכחה לכך שהספר נוצר במועד מסוים, ולכן אם ייעשה בו שימוש לאחר מכן תוכלו להוכיח שהיצירה הייתה בידיכם קודם.
  2. להפקיד את הקובץ ב U.S Copyright Office, השייך לספריית הקונגרס האמריקאית. המוסד מאפשר גם לאזרחים של מדינות אחרות להגן על זכויות היוצרים בעזרת הפקדת כתב היד במערכת.
  3. להפקיד את הקובץ אצל עורך דין ובמקרה הצורך הוא יוכל להעיד על כך שהיצירה היא אכן בבעלותו של היוצר.

לסיכום: הזכויות לכתב היד שלכם הן שלכם מעצם מעשה הכתיבה, אלא אם תעבירו את זכויות היוצרים לצד אחר (דבר הדורש חוזה מסודר). באפשרותכם להגן עליו בכמה דרכים, גם אם הדבר הוא רק לטובת שלוות נפשכם.

*כל האמור לעיל אינו מהווה תחליף למידע משפטי או להתייעצות עם עורך דין.

Share this post