איך מוציאים לאור ספר?

איך מוציאים לאור ספר?

איך מוציאים לאור ספר?

בין אם כתבתם רוב חייכם ובין אם תשוקת הכתיבה השתלטה עליכם באמצע החיים, סביר להניח שיגיע הרגע שבו תסיימו לגבש טקסטים לכתב יד או אפילו לכתוב רומן באורך מלא, ותרגישו צורך להוציא את כתב היד מהמגירה ולחלוק אותו עם קוראים.

הוצאה לאור של ספר היא חלום של רבים, אך לא תמיד הדרך לכך ברורה ומי שאינו מכיר את עולם ההוצאה לאור עלול ללכת לאיבוד בשלל המידע המציף את הרשת. לא בכדי אחת השאלות שנשאלות יותר מכל בפורומים של כותבים היא: "סיימתי לכתוב את הספר ואני רוצה להוציא אותו לאור. למי פונים עכשיו?"

כיום יש שתי אפשרויות הוצאה לאור: הראשונה היא בהוצאות המסרותיות (כמו הוצאת מודן או כנרת זמורה דביר) והשנייה היא הוצאה לאור עצמאית. ההוצאות המסורתיות מוציאות לאור את הספרים במימונן (אם כי לאחרונה גם במימון המחבר), אחרי סינון קפדני. הוצאות אלה אינן מקבלות את רוב הספרים הנשלחים אליה ללקטורה. מערך השיקולים לקבלת הספרים הוא מורכב וכולל גם היתכנות מסחרית. להתקבלות להוצאה כזו יש כמה יתרונות וביניהם: מימון ההוצאה לאור של הספר (כאמור לא בכל המקרים) ו"גב" שיווקי – להוצאות הגדולות יש מוניטין, אמצעים ויכולת לשווק את הספר בצורה נרחבת ומקצועית, משאבים שלרוב לא עומדים לרשות הסופר העצמאי. לכן נמליץ תחילה לנסות להתקבל להוצאות הגדולות. החסרונות שעלולים לנבוע מדרך הוצאה לאור זו תלויים בהסכם שחותם הסופר עם ההוצאה וכוללים מסירת זכויות יוצרים להוצאה וקבלת תמלוגים נמוכים, מאחר שעל הסופר להתחלק בתמלוגים עם ההוצאה, והוא אינו יכול להרוויח את מלוא סכום התמלוגים ממכירת הספרים.

הדרך השנייה – הוצאה לאור עצמאית – כשמה כן היא: מאפשרת לסופר להוציא לאור את ספרו בהתאם לשיקוליו וללא תלות בהחלטה של בית הוצאה לאור. גם בחירה זו מתחלקת לשניים: דרך אחת היא לבחור את כל אנשי המקצוע לבד: העורכים, המגיהים, הגרפיקאים ובית הדפוס שידפיס את הספר, ואילו הדרך השנייה היא פנייה לבית הוצאה לאור במימון המחבר (או לחברת הפקה) אשר ינהל את תהליך ההוצאה לאור עבור הסופר. גם לדרך (או לדרכים) זו יש יתרונות רבים: לסופר יש שליטה רבה על התהליך ועל התוצר המוגמר, הוא מקבל ההחלטות הראשי, הוא בוחר את אנשי המקצוע שיוציאו לאור את הספר לפי ראות עיניו ותקציבו. כמו כן, הוא שומר על מלוא הזכויות על יצירתו ומקבל את מלוא סכום התמלוגים על מכירות הספר. החיסרון העיקרי של דרך זו הוא ההכרח להשקיע סכום כסף לא מבוטל, אך הוא יכול למצוא את הדרך המתאימה ביותר לתקציב שלו. כמו כן, סופר עצמאי צריך לדעת שהוא האחראי על שיווק הספר ולהתכונן לכך שעליו לעבוד ולהשקיע בשיווק כדי שקוראים ידעו על הספר ויקנו אותו.

לסיכום, כיום עומדות לרשות הכותבים שתי דרכים להוציא לאור ספר: האחת היא פנייה להוצאות לאור מסורתיות והשנייה היא הוצאה לאור עצמאית (במימון המחבר). לכל דרך יש יתרונות וחסרונות מובהקים וחשוב לבחון אותם זה לצד זה ולבחור את הדרך המתאימה ביותר לצרכים שלכם.

 

Share this post