ספרי זיכרונות וסיפורי חיים – המורשת שלכם לדורות הבאים
ספרי זיכרונות וסיפורי חיים – המורשת שלכם לדורות הבאים
רבים מאיתנו חולמים לכתוב ספר, וספר זיכרונות או סיפור חיים הוא הזדמנות להגשים חלום זה ולממש את הפוטנציאל היצירתי הגלום בנו מבלי שניאלץ "להמציא" סיפור חדש, אלא למסגר ולצקת אל הדף את הסיפור שלנו. חיינו הם רצף של רגעים, חוויות ואירועים המעצבים את זהותנו ומגדירים אותנו. הזיכרונות והסיפורים האישיים שלנו הם משאב יקר ערך הראוי לשימור, והם מעידים על הייחודיות והעושר הגלומים בחיי כל אחד ואחת מאיתנו. למרבה הצער, זיכרונות רבים הולכים ונשכחים בחלוף הזמן, והסיפורים המרתקים של אנשים "רגילים" כמונו לרוב לא מתועדים לטובת הדורות הבאים. הוצאה לאור של ספר זיכרונות (ממואר) או סיפור חיים הוא הזדמנות נפלאה לשמר את המורשת האישית שלנו ולהנציח את חיינו לטובת הדורות הבאים במשפחה. זוהי מתנה יקרת ערך עבורם. זוהי גם מתנה מקורית ומרגשת שאפשר להעניק לבני משפחה מבוגרים, אם תחליטו לכתוב ולהפיק את הספר עבורם. ויש הבוחרים לחלוק את החוויות לא רק עם בני משפחתם אלא גם עם הקהל הרחב ולהשאיר חותם בעולם. כל סיפור חיים הוא ייחודי ומרתק בדרכו שלו, ומגלם תובנות בעלות ערך לאנושות כולה.
כדי לכתוב ספר זיכרונות או סיפור חיים אנו ממליצים על כמה שלבי עבודה:
תכנון של ראשי פרקים
לספרי זיכרונות וסיפורי חיים יש מבנה ייחודי, שונה מסוגות ספרותיות אחרות. זהו סיפור חיים אמיתי, ולכן לא תמיד אפשר (ורצוי) להכניס אותו לתבנית עלילתית מסודרת ובנויה היטב. עם זאת, קיימים שיטות וכלים שונים שיכולים לסייע בארגון החומר לכדי יצירה קוהרנטית ורהוטה.
גישה אפשרית אחת היא ארגון כרונולוגי, לפי סדר האירועים בחיים. זוהי גישה קלאסית המאפשרת לקורא לעקוב אחר התפתחות העלילה ושלבי החיים. ניתן לחלק לפרקים לפי תקופות, גילאים או ציוני דרך מרכזיים. גישה אחרת היא ארגון לפי נושאים או תחומי חיים עיקריים – משפחה, קריירה, תחביבים וכדומה ושזירת הסיפור סביבם, תוך חזרה לרגעים אלו לאורך הספר. עם זאת, לפעמים אפשר לצקת את סיפור החיים לתבנית עלילתית מקובלת (כדאי להכיר מבנים אלו) ורצוי להתייעץ עם עורכ.ת המתמחה בסיפורי חיים כדי להחליט מהי הדרך הנכונה עבורכם ועבור סיפור החיים שלכם. כשאנחנו מחליטים מראש על ראשי הפרקים ועל ארגון החומר, הדבר מקל עלינו בשלב הכתיבה וגם אחרי שסיימנו לכתוב, כך קל יותר לערוך את החומר.
איסוף החומרים
גם שלב זה חשוב ביותר ויחסוך זמן ומאמצים בהמשך הדרך. מומלץ לאסוף את כל החומרים הרלוונטיים – תמונות, יומנים, מכתבים, תעודות, פריטים וחפצים שונים שקשורים לחוויות ולאירועים משמעותיים, לראיין אנשי רלוונטיים. חשוב להיערך מראש לראיונות עם בני משפחה וחברים קרובים שיכולים להוסיף פרספקטיבות חדשות וזיכרונות נשכחים. כל אלה יכולים לשמש נקודות ייחוס לזיכרונות ולסיפורים שנרצה לכלול בספר.
עוד נקודות למחשבה לפני הכתיבה
כדאי לחשוב על הסגנון והנימה הרצויים בספר –אם הסיפור ייכתב בגוף ראשון, כרצף של מונולוגים ושיחות, תיעוד עובדתי יבש או שילוב של כמה סגנונות.
לבסוף, יש להחליט על מטרת הספר – האם הספר ישמש כמזכרת למשפחה או יצא לאור כספר לקהל הרחב המיועד גם לשיווק ומכירה? כל אלו יכתיבו את ההיקף ואת סדר העדיפויות לכל השלבים הבאים של התהליך. היערכות נכונה מראש תאפשר כתיבה חלקה ותוצר מוגמר איכותי ומשמעותי יותר.
כתיבה:
שלב הכתיבה הוא לב ליבו של התהליך להפקת ספר זיכרונות או סיפורי חיים. תהליך הכתיבה עצמו הוא מסע של התבוננות פנימית מעשיר ומרגש, שבו נחשפים לזיכרונות כמוסים ומגלים נקודות מבט חדשות על חיינו. לאחר ההיערכות הראשונית של תכנון, גיבוש רעיונות ואיסוף חומרים, מגיעה מלאכת הכתיבה עצמה. מדובר במשימה לא פשוטה, הדורשת מאמץ, סבלנות ומשמעת עצמית, אך עם הכלים והעצות הנכונים ניתן להפוך אותה לחוויה מרגשת ומספקת.
ראשית, חשוב להתחיל "לשפוך אל הדף" להשתחרר מציפיות ולתת לזיכרונות והרגשות לזרום באופן חופשי. דרך אחת היא פשוט לכתוב בצורה ספונטנית, ללא התחשבות במבנה שתכננו בהתחלה, ואחר כך לארגן את החומר. יש שיאמרו שכתיבה ספונטנית של קטעי חוויות וזיכרונות היא הדרך הטובה ביותר לשחזר את הרגעים המשמעותיים בצורה כנה וחיה. שיטה נפוצה היא לבחור סצנות או אירועים מכוננים ולפרטם לעומק, לפני שממשיכים לבנות ולשזור סביבם את העלילה הכוללת. ואילו אחרים זקוקים למסגרת ברורה של נושאים וראשי פרקים כדי להתקדם, ולכן יכתבו לפי התוכנית שיצרו. רק כשתתחילו לכתוב תגלו מה מדויק ונכון לתהליך היצירה שלכם.
בכל מקרה, כדאי ליצור הרגל של כתיבה סדירה ולהציב לעצמכם יעד של מספר שעות או מילים ביום.
לבסוף, שתפו את כתיבתכם עם בני משפחה קרובים וקבלו משוב, אך הישארו נאמנים לנרטיב האישי ולפרשנות הסובייקטיבית שלכם. לא לשכוח גם להיעזר בעורך (או עורכת) ספרותי מנוסה, שיוכל לסייע בליטוש, עיצוב וחידוד של החוויה הספרותית עבור הקוראים.
סיימתם לכתוב?
הפקת ספר זיכרונות או סיפור חיים בעזרתה של הוצאת ספרים מנוסה היא הדרך המומלצת להשגת תוצר איכותי. עבור רבים, תהליך כתיבת הזיכרונות האישיים הוא מסע רגשי ארוך ומורכב. הוצאה לאור מקצועית תלווה אותך לאורך כל הדרך, ותעניק לך הכוונה מקצועית על כל שלביו וכן בשלב הפצה של הספר. אנו, באיפאבליש, בעלי ניסיון רב בהפקה איכותית והוצאה לאור של ספרי זיכרונות וסיפורי חיים גם בפורמט מודפס וגם כספרים דיגיטליים בפלטפורמות שונות. נשמח לייעץ לכם ולהתאים את תהליך ההפקה לצרכים, למטרות ולתקציב שלכם.