על ההבדל בין עריכה ספרותית ללשונית

על ההבדל בין עריכה ספרותית ללשונית

על ההבדל בין עריכה ספרותית ללשונית

על ההבדל בין עריכה ספרותית ללשונית

כדי שכתב היד שלנו יהפוך מקובץ שכתבנו במעבד תמלילים במחשב לספר של ממש, עליו לעבור תהליך של הוצאה לאור הכולל כמה שלבים: עריכה, הגהות (לפני העימוד ואחריו), עימוד, עיצוב כריכה והדפסה.

כותבים רבים, אשר אינם בקיאים בתחום, קופצים מייד לעריכה לשונית ומדלגים על שלב העריכה הספרותית מתוך חוסר ידיעה ששלב זה קיים או חיוני לשיפור איכותו של הספר ולמניעת טעויות בתוכן, שקשה ויקר מאוד לתקן אחרי שמדפיסים עותקים של הספר.

לאיזה סוג של עריכה נזדקק ומתי?

כדי להוציא לאור ספר באיכות ראויה עלינו להעביר אותו הן עריכת תוכן והן עריכת לשון. כל ספר זקוק לשני סוגי העריכה כי הם משלימים זה את זה: התוכן והלשון שלובים זה בזה וחיוניים באותה המידה. ספרי פרוזה זקוקים לעריכה ספרותית (לרבות ספרי ילדים). לאחר השלמת תהליך העריכה הספרותית המטפל ברבדים השונים של היצירה שלנו, נפנה לעריכת לשון שתבטיח בהירות וקריאה קולחת.

מה ההבדל בין שני סוגי העריכה?

עריכה ספרותית היא סוג של עריכת תוכן המיועדת לשיפור איכותה הספרותי של פרוזה, סיפורת. כלומר, העריכה הספרותית מטפלת בתוכן של הספר ובהיבטים הספרותיים שלו: שיפור מבנה העלילה, איתור חורים בעלילה ותיקונם, הוספת חלקים לספר והסרת חלקים מיותרים, טיפול בתיאורים, בדימויים והמטאפורות, באפיון הדמויות והתפתחותן, בזווית שממנה מסופרים הדברים ועוד. לעיתים מטפלים גם בסגנון ובמשלב הלשוני ופעמים אחרות משאירים זאת לשלב עריכת הלשון, הדבר תלוי בשיטת העבודה של העורך או העורכת. 

לעומת זאת, עריכת לשון מטפלת בשפה ומטרתה ליצור טקסט נהיר שקריאתו זורמת והוא נכתב לפי כללי השפה העברית (למעט במקרים שבהם שגיאות לשוניות משרתות מטרה אומנותית), והיא כוללת טיפול בתחביר, איתור ותיקון שגיאות ושיבושים לשוניים, פיסוק נכון, התאמת מילים לרעיון, חלוקה נכונה לפסקאות ועוד.

איך מוצאים עורכת או עורך טובים?

כדאי להסתמך על המלצות ולשוחח עם כמה עורכים כדי לשמוע לא רק על ניסיונם אלא גם לבדוק  את החיבור איתם בשיחה. מערכת היחסים שנרקמת בין הכותב לעורך או העורכת היא משמעותית מאוד ומשפיעה על תהליך העריכה, על החוויה ואיכות הספר, ולכן מומלץ להקשיב לאינטואיציה.

ישנם עורכים העוסקים בעריכת ספרות או בעריכת לשון בלבד ואילו אחרים בקיאים בשני סוגי העריכה. מה שחשוב הוא, כאמור, שהם בעלי ניסיון ושאתם מרגישים כימיה ואמון בשיחה איתם.

 

נשמח להמליץ לכם על עורכים שעבדו בהצלחה עם הסופרים שלנו וללוות אתכם בתהליך ההוצאה לאור.

 

Share this post