ריאיון עם אורית גלעד, מחברת ספר השירים והתצלומים

ריאיון עם אורית גלעד, מחברת ספר השירים והתצלומים

ריאיון עם אורית גלעד, מחברת ספר השירים והתצלומים

ריאיון עם אורית גלעד, מחברת ספר השירים והתצלומים 

"באתי לנשום"

אורית גלעד – נשואה ואם לשלושה, גרה באורנית. היא עובדת סוציאלית זה כמעט שלושים שנה, מטפלת זוגית ומשפחתית, מדריכה סטודנטים לתואר שני באוניברסיטת אריאל, וכן עובדת בשיקום האסיר באגף הרווחה בפתח תקווה.

איך התחלת לכתוב?

"אני הבת של אבשלום/ מתקן אופניים משכונת התקווה/ פעם הייתי מסתתרת אצלו בסוסיתא במושב האחורי/ שלא יראו שזה אבי/ ואבא שתק אבל הוא ידע/ לא רציתי אבא עם ציפורניים שחורות מעבודה…. זהו קטע קצר מתוך השיר "הבת של אבשלום", שיר אישי של פרידה מאבי שמספר עליי המון, והוא מופיע בגרסתו המלאה בספר הביכורים שלי "באתי לנשום", שירה בהשראת תמונות שצילמתי. השיר הוקרא על ידי מרסל מוסרי בתוכניתה, וגרסה מולחנת שלו מופיעה ביוטיוב. מאז שנות הילדות אני כותבת, שירה ופרוזה. כילדה הייתי כתבת צעירה בעיתון המיתולוגי "הארץ שלנו". בשנות העשרים והשלושים שלי כתבתי למגירה. הייתי עסוקה בנישואים, לידת ילדים, עבודה. מגיל ארבעים התחלתי לכתוב שוב, שירה ופרוזה. השתתפתי בסדנאות כתיבה רבות, וקצת אחרי חמישים הצלחתי להגשים חלום ילדות ולהוציא ספר לאור."

מה נתן לך השראה לכתיבת הספר, מאין הגיעו הרעיונות? 

"כל השנים כתבתי, אך במהלך תקופת הקורונה התחלתי לצלם ולתעד את הסביבה שלי. לפני כן הצילום היה זר לי. בתקופה זו העובדים הסוציאליים יצאו להפגנות, ואז החלטתי להתחבר לפייסבוק. כל הפגנה פרסמתי תמונה וכתבתי על החוויות בהפגנה. דרך הצילום והכתיבה הצלחתי לבטא את עצמי, להביע דעה ולקבל תגובות. כשהסתיימו ההפגנות הרצון להמשיך ולצלם ולכתוב בער בי. המשכתי להתבונן סביבי ולצלם, וגם להתחבר לטבע בצורה שלא הכרתי בעבר. זה התחיל בצילומים בתוך הבית שלי, בגינה, בים, בחורשה מול בית הוריי, בטיולי טבע ביערות בסביבה כמו חורשים וראש העין. התפתחה אצלי חיבה מיוחדת לעצים מכל הסוגים, גם בתוך נוף אורבני. התמונות הרבות מעוררות בי רגשות ומחשבות שמתוכן נולדים השירים. כך הן מהוות עבורי השראה לכתיבה. התמונות צולמו על ידי, בטלפון הנייד שלי, והן מתפרסמות בפייסבוק לצד השיר. קבצתי אסופה מהן, והיא יצאה לאור כספר. ספר שירה המיוחד בכך שהוא צבעוני ומשלב תמונות ושירים."  

כמה זמן עבדת על הספר ובאיזה שלב החלטת להוציא אותו לאור?

"ספר שיריי יוצא לאור/ כמו בקבוק שהוטמן בו פתק/ נישא בין גלי הים כמה שנים/ ונפתח לעולם בשלל תמונות שירים/ בית, עצים וציפורים… וכל אחד מוזמן לנוח בין דפיו לקרוא. לשהות. להתבונן. להנות. לחוות את אהבת הרגע/ האדם והטבע. (אני מצטטת מתוך הכריכה האחורית של הספר). השירים והתמונות נכתבו וצולמו מאוגוסט שנת 2020, במשך כשנה וחצי, עד שהחלטתי להוציאם לאור. אם מישהו היה אומר לי אז שזה יצא לאור כספר הייתי צוחקת…לא זוכרת באיזה שלב החלטתי להוציא מקבץ נבחר מהם כספר. לפני כן שלחתי ספר פרוזה, רומן באורך מלא שכתבתי, להוצאות ספרים. הוא ממתין בסבלנות, כמו עובר מוקפא שפעם ייולד. גם הוא יצא לאור."

איך חווית את תהליך הכתיבה עצמו?

"תיאורטיקן מפורסם, קארל יונג, אמר משפט שאהוב עליי מאוד – מי שמביט החוצה חולם, מי שמביט פנימה מתעורר. בעיניי, תהליך כתיבת הספר, הצילום, כתיבת השירים בהשראת התמונות, הוצאתו לאור של הספר והקריאה בו משקפים תנועה וזרימה של מבטים החוצה ופנימה, חלום והתעוררות. כך אני חווה זאת. התובנה הכי משמעותית היא שהצילום והכתיבה הם חלק בלתי נפרד ממני, וילוו אותי כל חיי. יש להם משמעויות רבות עבורי, חלקן תרפויטיות. אני משלבת כתיבה וצילום גם בעבודתי הטיפולית, ובעתיד מתכוונת לפתח סדנאות שבהן אשלב כתיבה, צילום ותרפיה."

מהי התגובה הכי מרגשת שקיבלת מקוראים? 

"מכרה מהעבר כתבה לי: 'עוקבת אחר שירייך בפייסבוק, כותבת מקסים ומרגש ומעורר השראה… פספסתי אותך בשבוע הספר, אך את ספרך הצלחתי לרכוש'. קיבלתי המון תגובות מאנשים, חלקם זרים לגמרי, שהתחברו לשירים, שיתפו אותם בפייסבוק ובסדנאות שונות. אני ממשיכה לכתוב, לשתף ולהנות מהתגובות.

הוצאה לאור – ספרי בבקשה בכמה מילים על החוויה. באלו טיפים חשובים תרצי לשתף כותבים אחרים ששואלים את עצמם איך מוציאים ספר לאור בדרך הטובה ביותר?

"באחד הימים הלכתי להופעה, ובתור לרכישת כרטיסים ניגשה אליי אישה זרה לחלוטין ואמרה לי: 'את העובדת סוציאלית שהוציאה לאור ספר, נכון? יש לך שירים מדהימים ומרגשים, אני עוקבת אחרייך בפייסבוק" הייתי בהלם. אין ספק שלרשת החברתית יש כוח מאוד גדול בהפצה ושיווק. כל מי שכותב ספר ומפיץ אותו צריך להיות מחובר לרשת חברתית אחת לפחות, תלוי בקהל היעד שלו. אם שמך אינו ידוע והחלטת להוציא לאור ספר, לא כדאי להפיץ אותו בחנויות, כי זה מיותר. יש הצפה של ספרים ולרוב הם יורדים מהמדפים." 

איך היה לעבוד איתנו, עם איפאבליש?

"אחרי סבב הוצאות לאור בחרתי באיפבליש, בעקבות  המלצה חמה שקיבלתי וגם מתוך חיבור לשלהבת זוהר, אישה אמינה וישרה. היתרון שהספר מופיע ונחשף בכל חנויות הספרים הדיגיטליות. נהנית מאוד מהעבודה עם ההוצאה לאור הזו, מהיחס האישי, האדיבות והכנות, ומתכוונת להוציא לאור ספרים נוספים דרכם.

 

 

 

Share this post