ריאיון עם הסופרת סנונית ליס, מחברת "כל הג'אז הזה" ו"תשע דרכים להיפרד"

ריאיון עם הסופרת סנונית ליס, מחברת "כל הג'אז הזה" ו"תשע דרכים להיפרד"

ריאיון עם הסופרת סנונית ליס, מחברת "כל הג'אז הזה" ו"תשע דרכים להיפרד"

 

ריאיון עם הסופרת סנונית ליס, מחברת "כל הג'אז הזה" ו"תשע דרכים להיפרד"

צילום: מריה רודסקי

 

ריאיון עם הסופרת סנונית ליס, מחברת "כל הג'אז הזה" ו"תשע דרכים להיפרד"

 

סנונית ליס, בת 42. נולדה וגדלה בקיבוץ עין שמר וכיום מתגוררת בתל אביב, בת זוגו של גבע קרא עוז ואמא של תום ולירי. סופרת ומייסדת חברת התוכן והשיווק בדיגיטל "סנונית תוכן", יחד עם גבע שמנהל אותה כיום. ב-2017 יצא לאור רומן הביכורים שלה, "כל הג'אז הזה", ובאחרונה יצא לאור ספרה החדש – קובץ הסיפורים הקצרים "תשע דרכים להיפרד".

 

במה עוסקים הספרים שלך?

"כל הג'אז הזה" מציג את סיפורה של ליז פיין, צעירה בת 23 שהמחשב האישי שלה נגנב. ליז עברה תאונה טראומטית והמחשב שנעלם הכיל זיכרונות יקרים מאוד לליבה. לאחר הגניבה, היא מקבלת מכתב מ"מישו", גבר מסתורי שקנה, לדבריו, את המחשב המשומש שמכיל את חייה של ליז. כדי לקבל את חייה הווירטואליים בחזרה – מישו מציב לליז תנאי ודורש ממנה לכתוב לו 40 מכתבים כנים על חייה. ליז נאלצת להיענות לדרישתו, והתכתובת בין השניים מניעה עלילה מרובת תהפוכות, גילויים ושינויים הרי גורל בחיי שניהם.

ספרי החדש, "תשע דרכים להיפרד" מכיל תשעה סיפורים קצרים המציגים מציאות עתידנית או מקבילה, שבה טכנולוגיה מחליפה לא פעם יחסים בין אישיים. את הסיפורים מאכלסות דמויות צבעוניות, תלושות ונוגעות ללב, החוות פרידות מסוגים שונים: מבני זוג, מבני משפחה, מאורחות חיים ומכישורים גופניים.

בין הדמויות תפגשו שליח שמשמש כנכד להשכיר ויוצא לדייטים בשביל הלקוחות; אישה מבוגרת המתכננת מסיבת פרידה מחייה ומשכתבת את תולדותיהם ללא היכר; ילד שנולד לאחר תכנון גנטי-מיילדותי וגדל להיות גולם שקם על יוצריו; גבר נשוי ששוכר את חייהם של זרים דרך אפליקציית Lifebnb,  בדרך למפגש מיוחל עם אהובת נעוריו; צעירה המגלה כי חלום חייה להישאר בקיבוץ תלוי במספר הלייקים שתקבל באפליקציה; בני זוג שעושים קעקוע מנטלי זוגי שבעזרתו יוכלו לחוות שוב יחד רגע מכונן מעברם – ועוד דמויות מקוריות ומכמירות לב שחיות בעולם מנוכר אך מלא תקווה.

 

 

 

מה נתן לך השראה לכתיבת הספרים, מאין הגיעו הרעיונות?

בלב מגפת הקורונה, בעומק הסגרים, ישבתי בביתי עם שני ילדיי ועם בן זוגי, כשלפתע הפר את השגרה זמזום. שליח צלצל בדלת והביא עמו שלל ריחות וטעמים. חשבתי כמה נחמד זה יהיה אם שליח כזה יוכל להביא לא רק סחורות, אלא גם לשמש כחבר שמבקר בבידוד – וכך נולד הסיפור "שליחות", שפותח את ספרי החדש, קובץ הסיפורים הקצרים "תשע דרכים להיפרד", ובו שליח מבצע בעבור לקוחותיו שלל משימות משונות. לאחר הסיפור הזה, החלו לעלות בדמיוני עוד ועוד סיפורים שבהם טכנולוגיה מחליפה או משנה יחסים בין אישיים, וכך התגבש "תשע דרכים להיפרד".

איך חווית את תהליך הכתיבה עצמו? האם היו אתגרים? מהי התובנה הכי משמעותית מתהליך הכתיבה שלקחת איתך לדרך?

כתבתי רומן עב כרס שעוד זקוק לעריכה, ובעודי עורכת אותו התחילו לצוץ מתוכי הסיפורים הקצרים הללו, שלבסוף התגבשו לקובץ שהבשיל לפני הרומן שכתבתי לפניו. התובנה שלמדתי, היא שבכתיבה, כמו בחיים, לפעמים לדברים קצב משלהם, שהוא בלתי צפוי, מהנה, ועדיף לתת לו להתרחש. שלא תמיד ניתן לתכנן את הדברים ולפעמים צריך לתת להם להתרחש בדרך שלהם, ולעבוד עם מה שיוצא.

 

מהי התגובה הכי מרגשת שקיבלת מקוראים? 

"כל הג'אז הזה", עוסק באבל על דמות בשם ג'אז – יסמין, חברתה של גיבורת הספר, שנהרגה בתאונת דרכים. בקיבוץ שבו נולדתי וגדלתי, חייתה אישה שבן זוגה, ילדיה, שאחד מהם היה בן גילי בערך, והוריו של בן הזוג, נהרגו כולם בתאונת דרכים לפני כארבעים שנה. היא קראה את הספר, יצרה עמי קשר וסיפרה שהיא מאוד התחברה אליו ואהבה אותו. זה היה מאד מעורר ענווה. אמרתי לה שאילו הייתי חושבת שהיא תקרא את הספר, לא הייתי מעזה לכתוב אותו, והיא השיבה שטוב שלא חשבתי על כך. גם היא כתבה ספר על חייה, קראתי אותו והתחברתי אליו מאד. נוצרה בינינו ידידות עמוקה ומלאה הערכה שנמשכת עד היום.

 

הוצאה לאור – ספרי בכמה מילים על החוויה. מהן התובנות העיקריות שלך מהתהליך? איזה טיפ או טיפים חשובים תרצי לשתף כותבים אחרים ששואלים את עצמם איך מוציאים ספר לאור בדרך הטובה ביותר?

 

בחרתי להוציא לאור את שני ספריי מטעם חברת התוכן שלי, "סנונית תוכן", ולא דרך הוצאת ספרים מסורתית. בהוצאה עצמאית אני יכולה לעשות דברים מיוחדים – למשל להציע לקונים באתר שלי סיפורי בונוס, ספר עם סוד כמוס ואפילו מהדורת פרימיום בצבע מיוחד. בהוצאה כזו אני יכולה לגבש את צוות החלומות שלי – לבחור במיכל חרותי – אחת מהעורכות הבכירות בארץ, באשת יחסי הציבור הנפלאה שרון סינדל פורנס וכמובן בשלהבת זוהר הנהדרת מאיפאבליש להפצה הדיגיטלית.

יש לי מספר תובנות והמלצות: ראשית כל, לשאול מהי המטרה שלי בהוצאת הספר, ולתכנן את תוכנית העבודה לפי המטרה. אין דין ספר שנועד לבני משפחה ולחברים, כדין ספר שאני מקווה שיהיה רב מכר ויגיע לאלפי קוראים.

שנית, לעבוד בצורה מתוכננת ומאורגנת – הן בעריכה ובכתיבה והן בהוצאה לאור. לתכנן תכנית עבודה, לבחור באנשי המקצוע הטובים והנכונים לך ביותר לאחר בדיקה, להקצות תקציב לכל גזרה – עריכה, הגהה, הפצה, יחסי ציבור ופרסום, לבנות את לוחות הזמנים בצורה מאורגנת ונכונה.

שלישית, להבין ששוק הספרים בארץ קטן, מצומצם וצפוף מאוד, ולהתאים ציפיות. רובנו לא נמכור אלפי עותקים מכל ספר וזה בסדר. אם המטרה היא רווח כלכלי – מומלץ למצוא אפיק השקעה אחר. כדאי לחשוב על אפיקי הפצה והגעה לקוראים נוספים מעבר לעבודה דרך חנויות – כגון הרצאות, עבודה ברשתות חברתיות ועוד, והכי חשוב – להבין שזה מסלול רצוף בהצלחות קטנות וגם בכישלונות קטנים, וזה בסדר גמור. הכי חשוב ליהנות מהדרך. בהצלחה!

 

 

Share this post