שלושה יתרונות של עריכה ספרותית
גם מי שלא שוחה כמו דג בביצת ההוצאה לאור יודע – ספר צריך לעבור עריכה. אלא שהרוב סבורים שעריכה היא רק תיקון שגיאות כתיב, טיפול בתחביר והטלת פסיקים ונקודות במקומות הנכונים. הדבר אינו מוטעה לחלוטין, במהלך העריכה הלשונית אכן מבצעים גם את התיקונים האלו, אך מעטים יודעים שספר זקוק גם לסוג נוסף של עריכה עוד לפני שניגשים לתיקון הניסוח והטיפול בשגיאות לשוניות: עריכה ספרותית.
מהי עריכה ספרותית?
זוהי עריכה המטפלת בתוכן מבחינה ספרותית ואומנותית, והיא מאפשרת לשפר ולהדק את כתבי היד ולמצות את הפוטנציאל שלהם לפני שהם עוברים לשלבי ההוצאה לאור האחרים: עריכה לשונית, הגהות, עימוד, עיצוב כריכה לספר או המרה לדיגיטל (למי שמעוניין להוציא לאור ספרים דיגיטליים).
מי צריך עריכה ספרותית?
כל מי שרוצה להוציא לאור ספר שהוא סיפורת (גם ספרים אוטוביוגרפיים) זקוק לעריכה ספרותית. אמנם הספרים נבדלים זה מזה במידת ההתערבות הנדרשת, והיא נובעת מגורמים כמו בשלות הכותב, כישרונו ומיומנויות הכתיבה שלו, שישפיעו על מצבו של כתב היד. אך כל כתב יד, אם רוצים שיהיה טוב ומהודק, צריך לעבור עריכה ספרותית.
מהם היתרונות של העריכה הספרותית?
- עין חיצונית: אנחנו מוגבלים ביכולת שלנו לערוך את עצמנו: כיוצרים, גם אם יש לנו ידע בכתיבה ועריכה, לא נצליח להיות אובייקטיביים ולראות בבהירות את כתב היד "מבחוץ" כקוראים הפוגשים את הטקסט לראשונה. למשל, יש דברים שמובנים לנו בסיפור, אך כשהקורא יקרא את הספר הוא לא יצליח להבין ולדעת זאת, והדבר יתפרש כחוסר אמינות. כאן נכנסת לתמונה עורכת הספרות (או העורך) והיא יכולה להסב את תשומת ליבו של הכותב לכך.
- עריכת הספרות היא הקריאה הביקורתית והדקדקנית ביותר: כמי שעוסקת מדי יום בעריכת ספרות, העורכת היא בעלת עיני נץ, והיא משמשת כקוראת ביקורתית ואפילו טרחנית (במובן החיובי) שתחפש פגמים בספר ותזהה חורים בעלילה, חוסר אמינות, בנייה מסורבלת של עלילה ודמויות שטוחות הזקוקות להעמקה והרחבה, חוסר עקביות באפיון הדמויות, היעדר תיאורים או הפרזה בהם, חלקים משעממים או כאלה הדורשים הרחבה ועוד. יתר על כן, היא תראה דרכים לשפר את כל אלה וכך להשביח את כתב היד.
- למידה וצמיחה ככותבים: תהליך העריכה הספרותית הוא תהליך מלמד ומפתח, והוא עוזר לרכוש מיומנויות חשובות בכתיבה וללמוד להתבונן על הטקסט שלנו. כל אלו לא רק יסייעו לנו לשפר את כתב היד בליווי העורכת אלא גם לשפר את כתיבתנו העתידית ולצמוח בכתיבה.
לסיכום, כל ספר פרוזה זקוק לעריכה ספרותית והיא השלב הראשון והחיוני בתהליך ההוצאה לאור. עריכה ספרותית עוזרת לשפר את התוכן של הספר על רבדיו השונים ואין לה תחליף. והבונוס: היא תהליך מלמד, מעין סדנת כתיבה אישית העוזרת לשדרג את הכישרון הטבעי שניחנו בו ומעניקה לנו כלים יקרי ערך לעתיד.