משברים בכתיבה? טכניקות ודרכי התמודדות

משברים בכתיבה? טכניקות ודרכי התמודדות

בדקו את עצמכם, האם אתם מזדהים ומכירים את האמירות הבאות: תחושה שהעלילה "תקועה", חוסר יכולת לכתוב, מחסור במילים, נגמרו לי הרעיונות…

כמעט כל מי שהתנסה בכתיבה חווה במהלך הכתיבה תחושות אותן ניתן להגדיר תחת הכותרת "משבר כתיבה". המאפיינים: מסך ריק, שורות נכתבות ונמחקות מיד, חוסר אונים, תחושות קשות.

משברי כתיבה עלולים לצוץ במגוון סוגי הכתיבה, החל מכתיבת פרוזה, רומן, סיפור קצר, שיר, מחזה, תסריט, עד לכתיבה אקדמאית, ספרות מקצועית, מאמרים ואף מסמך קורות חיים.
כדי להתמודד עם חווית משבר הכתיבה, ליקטנו עבורכם כמה עצות בדוקות ויעילות. מוזמנים להוסיף טיפים משלכם.

1.  זה קורה לטובים ביותר!

כן, ראשית, אין צורך להילחץ ולהיבהל, סופרים רבים, ותיקים ומוכרים מספרים על משברי כתיבה. אם כך, אפשר להירגע, מחסום כתיבה הוא דבר זמני, הוא יחלוף! קחו נשימה עמוקה, התרחקו מהמחשב וקבלו את המצב כמות שהוא. אתם חווים משבר כתיבה. וזה בסדר, זה קורה ובעזרת כלי התמודדות נכונה, אתם תצלחו את המשבר. תרגילי נשימה והרגעות כללית תסייע לכם להתגבר על החרדה הנלוות למשבר הכתיבה. הקפידו על נשימות עמוקות ומרגיעות.

2.   חוזרים לטכניקות כתיבה

האם השתתפתם בסדנת כתיבה? זה בדיוק הזמן לשלוף את מחברת התרגילים ולנסות לרענן את המוח עם מטלה מעניינת. למשל, בחרו דמות מהספר שלכם הציבו אותה בסיטואציה מסוימת וכתבו את תחושותיה. למשל, הדמות מהספר שלכם מגיעה למוסך עם בעיית רכב חמורה והעובד היחיד במוסך עומד לסגור את המקום. כיצד תגיב הדמות? מה יהיה טיב הדו שיח? מלאו דף שלם המתאר את הסיטואציה. תרגיל זה יסייע לכם להבין יותר טוב את הדמות שלכם. אחרי תרגיל זה, נסו לחזור לספר שאתם כותבים ובדקו האם כעת אתם מצליחים להמשיך בכתיבה.

3.  אדם מחפש השראה…

כאמור, תופעת משבר הכתיבה או מחסום כתיבה מוכרת וידועה, יוצרים רבים מספרים כי הדרך שלהם לצאת מתחושה זו היא לשאוב השראה מיוצרים אחרים. הדבר תורם ראשית להסחת הדעת מהפחד והצער על משבר הכתיבה וכן להזרמת רעיונות חדשים ורעננים ליצירה. חזרו אלו טקסטים שאתם אוהבים, ספרים ומאמרים שהשפיעו עליכם. סרטים עם משפטי מפתח מהותיים עבורכם או דיאלוגים שנונים וכו'. תופתעו לגלות עד כמה רבה השפעתן של יצירות אחרות על היצירה שלכם.

4.  זה רק ספורט?!

אם יישמתם את העצות לעיל, ועדין אינכם מצליחים להתגבר על משבר הכתיבה, נסו את תוכנית ה-14 יום. במשך שבועיים כתבו בכל יום כל שיעלה על דעתכם, החל מחלומות, מומלץ להצטייד בפנקס ועט ליד המיטה, מה בדיוק עשיתם בכל יום, מה שימח אתכם, מה הרגיז, אילו אנשים פגשתם, אלו תובנות ומחשבות התעוררו בכם במהלך היום ועוד. הקפידו על כתיבה בכל יום, כמה פעמיים ביום. מהות תוכנית זו היא בפשטות-תרגול. כיוצרים, אמנים וסופרים, אנו יודעים שהרבה מהיצירה שלנו נובעת מהשראה, יחד עם זאת, הכותב זקוק לתרגול. כמו שאדם גמיש מטבעו לא יצליח לעשות פירואטים ללא תרגול, כך גם "שריר" הכתיבה שלנו לא יפעל ללא תרגול.

5.   העיקר, לא לפחד כלל

זוכרים את תפילת השלווה שחוברה על ידי ריינהולד ניבור?
תֵּן בִּי אֵת הַשַּלְוָוה – לְקָבֵּל אֵת הַדְּבָרִים שֶאֵין בִּיכוֹלתִּי לְשַנוֹתָם,

           אֶת הָאוֹמֶץ – לְשַנוֹת אֵת אֲשֶר בִּיכוֹלתִּי,
           ואֵת הַתְּבוּנָה – לְהַבְדִיל בֵּינֵיהֶם.

את הגעתם הלא צפויה בדרך כלל של משברי הכתיבה אין ביכולתנו למנוע, אך בהחלט נוכל לבחור בדרך המתאימה והאפקטיבית ביותר להתמודדות עימם. תוך הפעלת שיקול דעת, יצירתיות ואהבה רבה.

כתבו לנו את העצה שלכם להתמודד עם משבר בכתיבה בדף הפייסבוק שלנו