שמונה טיפים מסופרים דגולים לסופר הישראלי

שמונה טיפים מסופרים דגולים לסופר הישראלי

בין אם במשך שנים הלך ותסס בתוכך הרעיון לכתיבת ספר, בין אם ההחלטה לכתוב ספר נפלה רק היום, בין אם אתה יודע שיש לך משהו חשוב לספר ולשתף בו את העולם. בין אם כתבת ספר למגירה, בין אם הספר שלך כבר מככב במדפי הספרים של החנויות המקוונות,  אנו מציעים שמונה טיפים מצוינים עבורך, הסופר הוותיק והסופר שבדרך.
את הטיפים ליקטנו ממיטב הסופרים, המחזאים והיוצרים הגדולים ביותר של עולם הספרות.
טיפים אלו נועדו לכוון, לסייע ולתת לך את הכיוון והמוטיבציה לקראת הגשמת החלום. הוצאת ספר פרי עטך לאוויר העולם, מוכנים? מתחילים!

1)   "כתיבה זהירה היא כתיבה מתה" – צראלס בוקובסקי.
הטיפ בחסות המשורר והסופר האמריקאי, שהחל לכתוב לפרנסתו רק בגיל 46! בוקובסקי נודע ככותב שערורייתי שיצירותיו התאפיינו בכנות ובבוטות. ספריו תורגמו לשפות רבות ונמכרו במיליוני עותקים.
הטיפ של בוקובסקי הוא לא לחסום את עצמך, לתת דרור למחשבות ולרעיונות, לרשום הכל מהכל. את מלאכת הסינון והעריכה תבצע בשלב מאוחר יותר. בשלב הראשוני, פשוט כתוב. לקריאה נוספת על חשיבות העריכה לאחר השלמת כתיבת הספר, ניתן לקרוא כאן (לינק למאמר מקובץ לספר)

2)   "סופר טוב כותב על דברים שמעוררים את יצריו" -יצחק בשביס זינגר.
טיפ זה מעניק חתן פרס נובל לספרות, הסופר היהודי-פולני-אמריקאי שתיאר בספריו בכישרון רב וציורי את העיירה היהודית בפולין. בשביס זינגר משלב בספריו את עולמו הפנימי המרתק, הוא כותב על אמונתו, על התרבות בתוכה גדל, על הקונפליקטים שהעסיקו אותו.
בשביס זינגר ממליץ לסופרים לכתוב ולעסוק בנושאים המעניינים והקרובים לליבם.

3)   "כשאנו כותבים רומן או תסריט, אנו חיים עם גיבוריהם" – פרנסואה טריפו.
הבימאי הצרפתי המפורסם, חולק מניסיונו ומתאר את תהליך הכתיבה כהצטרפות לחייהם של הדמויות. זו המלצה מצוינת, התחברו לדמיות שלכם והבינו את המניעים שלהם. כאשר הדמויות בספר יהפכו להיות חלק מחייכם, תוכלו לכתוב אותן בצורה הטובה והאמינה ביותר.

4)   "בדבר אחד אין לי שמץ של ספק: איש אינו יכול לכתוב ספר שילדים יאהבו, אם אינו כותב אותו קודם כל לעצמו" – אלכסנדר אלן מילן.
סופר הילדים המפורסם, החתום בין היתר על יצירות כמו פו הדוב, הברווזון המכוער, ועוד, מסביר את סוד הקסם של ספריו. מילן טוען כי הכתיבה בכלל והכתיבה לילדים בפרט, היא קודם כל כתיבה של הסופר לעצמו. על הסופר להתחבר ליצירה שלו ולאהוב אותה. רק כך יוכל לפרסם את היצירה ולצפות שהקוראים יחבבו אותה וירצו לקרוא בה שוב ושוב. להמשך קריאה על הייחודיות בכתיבה לילדים, ניתן לקרוא כאן (לינק למאמר מדירך לכתיבת ספר ילדים)

5)    "אם סופר יודע מספיק אודות הנושא עליו הוא כותב, הוא יוכל להשמיט דברים שהוא יודע, והקורא, אם הסופר כותב בכנות מספקת, יחוש אותם בעוצמה חזקה כל כך, כאילו הסופר ציין אותם ממש" – ארנסט המינגווי.
הסופר המיוחד והרגיש, מדגיש בפני הכותבים כי עליהם להיות בקיאים מאוד בנושא עליו הם כותבים. קחו הצעה זו לתשומת ליבכם, לימדו היטב את הנושא שאתם כותבים עליו. הידע זמין היום מאי פעם, ברשת ובספריות, הפכו למומחים לנושא. כך תצליחו לכתוב בצורה בהירה, אמינה וטובה.

6)   "מה שנכתב בלי מאמץ, נקרא בדרך-כלל בלי הנאה." – סמואל ג'ונסון.
את ההנחה הזו, משגר היישר מהמאה ה-18 אחד מאנשי הספרות הבולטים והחשובים באנגליה. באמירה אלמותית זו מסגיר ג'ונסון את העובדה כי ספר הוא תוצר של עבודה קשה ומאמצים רבים. כן, זו הבשורה הקשה מחד והטובה מאידך. על הספר שלכם תעמלו קשה, עם זאת, הספר יקרא בהנאה רבה.

7)   "אם בפרק החמישי זה מתחיל לשעמם, תכניס גבר עם אקדח" – ריימונד צ'נדלר.
ההמלצה החצי-משעשעת זו, מפי סופר המתח האמריקאי הנודע, מהווה בעצם רעיון להיחלצות ממצבים בהם אתם מרגישים שהעלילה אינה זורמת. אומנם, לא תמיד יהיה נכון להכניס לעלילה "גבר עם אקדח" אך ראוי לחשוב על מין שינוי מהותי, הכנסת דמות שתהווה עניין מיוחד. יצירת קונפליקט שיוביל להתפתחות העלילה.

8)   "קיימים שלושה חוקים לכתיבת רומן. לרוע המזל, איש אינו יודע מהם" – סומרסט מוהם.
את הטיפ השמיני והאחרון, מעניק המחזאי והסופר האנגלי. אכן, כל הניסיונות ליצור מין נוסחת פלאים לכתיבת ספר, לא יצלחו. כתיבת ספר והוצאתו לאור היא מלאכה שדרוש עבורה כישרון, זמן, תזמון,  ועוד מרכיבים חמקמקים. ספר אינו מוצר רגיל, זו יצירה וככזו לא ניתן לומר במדויק מה ניתן לעשות וממה רצוי להימנע כדי לכתוב ספר טוב. יחד עם זאת, הישענות על טיפים של סופרים מצליחים, כתיבה מרובה, התעמקות ביצירה והתנסות בה, יוכלו לתת לך את הכלים הנכונים והטובים ביותר עבורך. אומנם, אין חכם כבעל ניסיון, אך חכם ממנו הוא זה הלומד מניסיונם של אחרים. להמשך קריאה ולרעיונות וטיפים לכתיבת ספר מעולה, לחץ כאן 

כתבו לנו ציטוטים ואמירות בנושא הכתיבה שנגעו לכם ומהווים עבורכם השראה.

צרו עמנו קשר

    שם *

    כתובת מייל *

    נושא הפנייה

    תוכן הפנייה