מי אני ומה שמי? על הבחירה לכתוב בשם עט
לכבוד חג הפורים בחרנו לסקר תופעה מעניינת בתחום התרבות והיצירה.
לפני שנגלוש לסיקור התופעה והבטיה, שאלה: מה משותף לסופרים הבאים?
דוקטור סוס, מרק טווין, ג'ורג' ארוול, רוברט גלבריית', אבנר כרמלי ושלום עליכם.
התשובה: כולם סופרים מוכשרים ומפורסמים וכולם לא באמת קיימים…
כלומר אלו שמות עט.
שיאן שמות העט הוא הסופר והמשורר הפורטוגזי – פרננדו פסואה.שהוציא את ספריו תחת 70 (!!!) שמות עט שונים. המפורסמים שבהם: אלברטו קייארו, ריקארדו רייש, אלוורו דה קמפוס.
מהו שם עט?
שם עט הוא כינוי, שם בדוי שבוחר יוצר לפרסום יצירותיו. שם העט יכול לסמל דבר שהוא אישי ליוצר או לשקף את היצירה. למשל, יש סופרים ותיקים שמזוהים עם סגנון מסוים ורוצים להתנסות בסגנון אחר בלי שדעת הקוראים תהיה מוטית.
יש סופרים שכותבים תחת שם עט נשי ולהפך, סופרות שכותבת תחת שם עט גברי כדי להתנסות בכתיבה מתוך נקודת ראות של המין השני. חלק מהנשים שבחרו לכתוב בשם עט גברי מנמקות את החלטתם בכך שיש נטייה להתייחס ברצינות רבה יותר לסופר גבר מלסופרת אישה – בז'אנרים מסוימים כגון ספרות מד"ב.
יש סופרים ישראלים שבחרו להוציא ספר תחת שם עט ערבי כמו הסופר יורם קניוק שכתב את הספר "ערבי טוב" תחת שם העט: יוסף שרארה, ונימק את הבחירה: "החלטתי לכתוב בשם עט כי כתבתי על גבר שאמו יהודייה ואביו ערבי וחשבתי שזה משא כבד מדי לקחת על עצמי."
אולם קהל הקוראים גילה מהר מאוד מי עומד באמת מאחורי שם העט הזה וחלקם כעסו על הסופר שניסה 'לעבוד' עליהם.
אף שהשימוש בשם עט הוא נפוץ וותיק, יש קוראים שלא אוהבים את השימוש בו ומצפים מהכותבים לחתום על יצירתם בשמם המלא.
לצד אלו, יש סופרים שבוחרים 'להתחפש' ולפרסם את יצירתם תחת שם בדוי כי הם חוששים לפרטיותם ומעוניינים מעדיפים להצניע את זהותם, אם בגלל הסביבה הקרובה, אם כיוון שהיצירה חתרנית, ומסיבות מגוונות נוספות.
שמות עט בתחומי תרבות נוספים
הבחירה לפרסם יצירה תחת שם עט אינה ייחודית לתחום הספרות, גם בענפי תרבות נוספים בוחרים יוצרות ויוצרים לפרסם בשם עט דוגמאות מפורסמות:
דוד בן-גוריון כתב בעיתון "דבר" תחת השם ס.ש. יריב.
השחקנית נורמה ג'יין בייקר מוכרת לנו בשם: מרלין מונרו.
הזמרת ג'יינור הופקינס מפורסמת בשם בוני טילר.
שמו האמתי של הקריקטוריסט זאב הוא יעקב פרקש.
האם כדאי לי להוציא ספר תחת שם עט?
אין תשובה חד-משמעית לשאלה זו. זה עניין של בחירה אישית ושיקול של תועלת מול רווח. אם חשבתם לפרסם את יצירתכם תחת שם עט הביאו בחשבון את עניין השיווק, לא תוכלו להתראיין בפנים גלויות או בקולכם. לא תוכלו לשווק את הספר לסביבתכם הקרובה וכן, אם בסופו של דבר תתגלה זהותכם, ייתכן והדבר יגרור תגובה לא אמפתית, כפי שקרה לסופר יורם קניוק.
אך אם אתם חוששים לפרטיותכם, או שאתם רוצים לפרסם יצירה קונספירטיבית, לגלות סודות משפחתיים או מקצועיים, תוכלו לשקול את האופציה הזו.
גם אצלנו, באיפאבליש, יש כמה סופרים שבחרו לכתוב בשם עט, תוכלו לנחש מי הם?