ספרי ילדים – האתגר, התהליך והסיפוק.

כתיבת ספר ילדים שונה בתכלית מכתיבה למבוגרים, רבים מהכותבים, רואים בכתיבה זו שליחות חינוכית ולא בכדי. מוחם הרך של הילדים מושפע מאוד מספרים. הדמיון הפורה המאפיין את גיל הילדות, יחד עם למידה בתולית ובוסרית של העולם, התפיסות, ההתנהגות ומושגים שונים, הופכת את הספר לכלי חינוכי בעל כוח השפעה רב.
לכתוב ספר ילדים פירושו בראש ובראשונה להתחבר לילד שבך יחד עם המבוגר האחראי ובעל הניסיון.
רוב האנשים המעוניינים לכתוב ולהוציא ספר ילדים, מונעים מרצון פנימי ותשוקה עזה לעניין, יחד עם זאת, קיימות ספקות וסימני שאלה בקשר לכתיבה המאוד מיוחדת הזו, כתיבה לילדים.
מה אורך הרצוי לספר? מה סגנון הכתיבה הרצוי? אלו מין איורים יעטרו את היצירה? מהן הדרכים לחשוף את הספר לקהל הרחב? ועוד שאלות חשובות ונכונות.
אנו מציעים שש עצות לסופרי הילדים מתוך תקווה שעצות אלו יסייעו לכם במלאכה המאתגרת מחד, ומאידך, מהנה ומספקת.

1.     איך מתחילים?

ראשית, התחילו! סיבות לדחיית כתיבת הספר תמיד יהיו. הקדישו למלאכה זו זמן מודר בלוח הזמנים שלכם, וכתבו. תהליך הכתיבה הוא מרתק ולעיתים רבות תיפול עליכם ההשראה דווקא בזמן שאינכם יושבים לכתוב. אל תוותרו על הרעיונות הגדולים האלה שצצים להם לפני השינה או בפקק בדרך לעבודה. רשמו כל רעיון, בפנקס שיהיה איתכם תמיד, או בטלפון הנייד, קיימות אפליקציות רבות לכתיבה או להקלטה, בחרו בדרך המועדפת והנוחה לכם כדי לזכור את הרעיונות.

הכינו לעצמכם קבוצת ביקורת קטנה של ילדים ושתפו אותם בהתפתחות הרעיונות ובכתיבה ובקשו מהם חוות דעת. הספר שלכם נועד לילדים ולכן ילדים יהיו המבקרים הטובים והמדויקים ביותר.

      א. סיפור קצר או סיפור ארוך?
רוצים לכתוב סיפור ארוך, עם עלילה מורכבת, תפניות דרמטיות ודמויות ססגוניות? רעיון מעולה, אבל כדאי להביא בחשבון כי יכולת הריכוז של ילדים, קצרה בדרך כלל.
סופרי ילדים רבים, גם אלו החתומים על יצירות קלאסיות מוכרות ואהובות, נוטים לכתוב סיפורים קצרים, במטרה ליצור עניין וכדי לא לאבד את הריכוז של הילדים.
גם ההורים יעדיפו בדרך כלל סיפור קצר, מאחר והם המקריאים אותו, בדרך כלל בתום יום עבודה מתיש.
לכן, רוב ספרי הילדים אינם מכילים סיפורים ארוכים. יחד עם זאת, ספר ארוך יותר יפתח אצל הילד יכולות חשובות כגון: יכולת ריכוז גבוהה, סבלנות, התעמקות, דחיית סיפוקים ועוד. לכן, אם חשבתם לכתוב סיפור ארוך, אל תוותרו, יש מקום על המדף ובלב הידים גם לספרי סיפורים ארוכים אך עליכם להקפיד לעשות זאת בחכמה כדי לא לאבד את יכולת הריכוז של הקוראים הקטנים

      ב. תפוז וחרוז?  על מבנה סיפורים לילדים.
ילדים אוהבים מאוד את סגנון החריזה בסיפורים, החרוז עוזר לילדים לזכור את הספר ולאחר מספר קריאות, הם ישמחו וייהנו להשלים ביחד עם ההורה את השורה.
יחד עם זאת, אם בחרתם בסגנון החריזה לספר שלכם, הקפידו על חרוזים מושלמים, הגיוניים ובעלי מצלול קליט. אין טעם "לשעבד" את העלילה לטובת החריזה. התוצאה צריכה להיות זורמת ולא מאולצת.
כבכל ספר, יש ליצור עלילה המורכבת מדמויות מעניינות ומעוררות אמפטיה והזדהות. את הדמויות שלכם העמידו בפני מכשול, צרו עבורם קונפליקט, וכמובן שיא העלילה וההתרה.
שמירה הדוקה על אבני דרך לכתיבת סיפור, תבטיח כי הילדים יהיו מרותקים לספר ולא ירצו לעזוב אותו. רצוי מאוד לשלב קטעי הומור ובדיחות, ילדים אוהבים לצחוק ולשמוח, ספר מצחיק יהפוך במהרה לספר אהוב.
שימו לב כי אתם משתמשים במילים מובנות יחד עם מעט מילים לא שגרתיות כדי לשלב עוד ערך חינוכי בספר. סגנון הכתיבה אינו יכול להיות גבוה מידי, אלא בגובה העיניים. בדקו שוב ושוב את הקטעים שכתבתם עם קבוצת הביקורת שלכם.

      ד. איורים

ספר ילדים טוב מושפע מאוד מהאיורים המלווים אותו.
שלא כבספרים למבוגרים, האיורים הם חלק בלתי נפרד מהספר ומהמסר אותו אתם מבקשים להעביר. איורים טובים ישבחו ויעצימו את חווית הקריאה.
להחלטה על סגנון וסוג האיורים שילוו את הספר יש משקל רב. בדקו, האם לספר שלכם מתאימים איורים בסגנון מינימליסטי או איורים עשירים בפרטים ובצבע? סגנון ריאליסטי/אקספרסיוניסטי? אולי מתאים שאת המילים תעטרנה קריקטורות?
להבנתנו, סגנון האיורים צריך לשרת את הסיפור, לתרום לו ולהעברת המסר. זו הנקודה המנחה בבחירת האיורים, מכאן הכול פתוח… שימו לב שהאיורים אינם מפחידים או יכולים להתפרש כבעלי קונוטציה אלימה או כזו שאינה מתאימה לגיל הרך.

    ה. עריכה

לאחר שסיימתם לכתוב את הטיוטה הראשונה במלואה, הקריאו את הספר השלם לילדים ולהורים והשתמשו בהערות שלהם לשיפור ולעריכה.
לאחר שלב זה, העבירו את כתב היד לעורך המתמחה בעריכת ספרי ילדים. זו נקודה חשובה שעליכם לבדוק בבואכם לבחור את העורך לספר שלכם. כפי שהובן, ספרות ילדים שונה לחלוטין מספרות למבוגרים, לכן, יש לבחור בעורך המתמחה ספציפית בסוג כזה של ספרים.
לאחר שיוחזר אליכם כתב היד הערוך, אל תוותרו על קריאה נוספת בפני ילדים והורים.
בדקו כי המסר שאתם מבקשים להביע דרך הסיפור, אכן מועבר בצורה מיטבית. שאלו את הילדים וההורים, האם הם נהנו מהסיפור ובאיזו מידה בהשוואה להקראה הקודמת.
אם תגלו שאתם והקהל לא מרוצים מהעריכה, בדקו עם העורך שלכם כיצד ניתן לשפר עוד את הספר.

    ו. הפצה

השלב השישי והמכריע, "הילד" שלכם מוכן, העריכה מאחוריכם, עיצוב הכריכה הושלמה בהצלחה וכעת, הגיע הזמן שהספר יגיע לקהל הרחב. איך עושים זאת?
בתהליך הכתיבה שיתפתם לא מעט הורים וילדים כקבוצת ביקורת לשיפור ועריכה. ספרו לכל אלו שעזרו לכם להגיע לתוצאה היפה כי הספר מוכן וניתן לרכוש אותו בחנויות המקוונות, הילדים וההורים יתרגשו מאוד לקנות את הספר שהיו שותפים ביצירתו.
בקשו מהם לכתוב חוות דעת ופרסמו אותה בדף הפייסבוק שפתחתם לספר (לינק) צרו קשר עם גננות, מתנס"ים וספריות עירוניות ובקשו מהם להקריא את הספר שלכם במסגרת "שעת סיפור". ילדים אוהבים לחזור ולשמוע / לקרוא סיפורים ששמעו. לכן, אם קהל גדול של ילדים ייחשף לספר, תוכלו להגיע ליותר ויותר רוכשים.
כחלק מתהליך ההפצה רצוי מאוד להצטרף לפורומים מתאימים ברשת ולקבוצות הורים וגננות בפייסבוק ולספר שם על הספר שלכם. להמשך קריאה על דרכים לשיווק והפצת הספר הדיגיטלי שלכם 

אנו מברכים אתכם על ההחלטה לכתוב ספר ילדים.
מקווים כי מדריך זה סייע לכם בתהליך הכתיבה וההפצה.

נשמח לסייע בהפקת ספרך למהדורה מודפסת ואלקטרונית בישראל.

שלח/י לנו את ספרך עוד היום ל  info@epublish.co.il
ונשוב אליך עם הצעת מחיר להפקתו.